Boekvoorstelling
De officiële boekvoorstelling heeft plaats gevonden op woensdag 19 oktober 2016.
In de deftige aulazaal van de Universiteit van Antwerpen, werd gisteren uitbundig het boek "Van Binnenuit" van An Baert gelanceerd. Een boek dat helpt om alle conflicten op de werkvloer in drie eenvoudige stappen op te lossen.
An volgde bij ons de Schrijfweek in 2012.
Ik herinner me dat ze bij het eerste coachingsgesprek binnenkwam met enorme vellen papier, waar uiterst ingenieuze en ingewikkelde schema’s in allerlei kleuren op uitgetekend waren. Ze legde de vellen op de grond en begon vol vuur een verhaal te vertellen over organisatiestructuren waar ik echt helemaal niets van begreep.
Dat ligt natuurlijk ook aan mezelf, ik heb mijn leven lang in een organisatie gewerkt die niet meer dan 2 mensen telden; mijn partner en ik. Daar valt als organisatiecoach weinig lol aan te beleven.
Maar toch, laten we eerlijk wezen, het was toen nog niet zo’n heel scherp plan voor een boek. Dat is ook niet erg, daarvoor kom je net naar een Schrijfweek. Het siert mensen zoals An dat, wanneer ze zich op een nieuw pad begeven, zoals het schrijven van een boek, een opleiding volgen. Je wilt de mensen de kost niet geven die denken dat een boek schrijven hetzelfde is als 100 pagina’s met tekst vullen, er een kaft omheen slaan, en dan verbaasd staan te kijken dat het niet de bestsellerlijsten haalt. Een boek schrijven is een ambacht. Net zoals een timmerman. En als je dan een tafel wilt leren timmeren, kun je dit het best leren ván een timmerman.
Sommigen denken: “Ja maar ik doe het op mijn manier, zoals ik het voel, want dat is toch vernieuwend.”
Dat zijn de mensen die een tafel timmeren met de poten op het tafelblad in plaats van eronder, omdat ze dat zo lekker vernieuwend lijkt.
Maar An wilde écht leren timmeren. Met de opdracht haar hele missie te vereenvoudigen, praktisch te maken, in functie van de lezer te denken (en niet met in het achterhoofd, o, wat zullen mijn collega organisatiecoaches er niet van denken), ging An aan het werk.
Een jaar later was ze er weer. Bij de Schrijfweek voor gevorderden. Op het Schrijfplan dat ze moest invullen , stond onder meer de vraag: "Wat is er nodig om jouw Schrijfweek geslaagd te maken?"
"Een lief vinden", vulde An in.
Daar hebben we haar helaas niet bij kunnen helpen. Ze bleek echter bijzonder inventief om dat probleem later zelf op te lossen.
Het aantal grote vellen papier was inmiddels gereduceerd, en de contouren van een goed, helder boek begonnen zich af te tekenen. Ook An zelf was inmiddels flink veranderd. Ze zei niet langer wanneer ze honger had: "Het is tijd voor een innovatieve update van mijn ingewanden om strategisch beter te kunnen functioneren op de werkvloer in interactie met de andere stakeholders”.
Nee, ze zei gewoon: “Geert, ik heb honger als een paard, ik heb zin in hazelnoten, amandelen, okkernoten en brasilnoten."
"Kijk", zei ik," An, now we are talking, dit is concreet,"
An Baert ging als een speer.
Ze wilde niet het zoveelste managementboek schrijven over problemen van bedrijven, maar hét boek met oplossingen. Ze schuwde niet langer de persoonlijke noot en deelde haar ervaringen in het familiebedrijf. An Baert is opgegroeid in een opstartend familiebedrijf. Het hele huishouden ademde op het ritme van het belangrijkste kind in huis: de zaak. Haar ouders werkten hard en gedreven, ook toen de zaak er stond. Hun relatie is kapot gegaan aan de verstarring.
An besefte nu dat theorie pas levendig wordt, wanneer het persoonlijk is, wanneer het vlees en bloed is geworden, en gevuld met tranen, veel tranen. An Baert kan prachtig huilen kan ik uit eigen observatie zeggen. Voor elke traan en slapeloze nacht die ik haar bezorgd heb, An, bij deze mijn excuses.
Het werd twee jaar stil rond An. Pas in 2015 kwam er een mailtje: “Het is zover. Ik laat het dal van de burnout achter me en kan weer bergwandelingen maken.”
Het was precies wat An had nodig gehad, als laatste puzzelstuk om haar boek te kunnen schrijven. Een burnout. Een godsgeschenk. Hierdoor kwam haar boek helemaal tot leven. Uitputting was haar ultieme drive om dit boek te schrijven. Daarmee maakte ze de belofte aan zichzelf waar: van haar werk haar hobby maken en nooit meer zonder passie werken....
An besloot haar boek bij ons, bij Paris Books uit te geven, en daar ben ik trots op.
Ik heb diep respect hoe zij zich als een lion king in de wereld van crowdfunding begaf en op de deadline het benodigde bedrag bij elkaar had.
Net zo gedegen als ze haar werk bij bedrijven doet, ging ze zich nu verdiepen in alles aspecten van het uitgeven. Alleen over de keuze van de cover zijn zo’n 80 mailtjes heen en weer gegaan. Toen we uiteindelijk allemaal blij waren, met dit ontwerp, kwam ze toch nog met een nieuw verzoek: "Er staan vijf mannetjes op, kunnen dat geen vrouwtjes worden."
Na een geslachtsoperatie van enkele mannetjes tot vrouw, was An tevreden.
Met ongekend fanatisme bereidde An haar boekpresentatie op de universiteit voor: ze maakte een draaiboek van 18 bladzijden. Het leek of An Baert eigenhandig Aleppo wilde binnenvallen. Aan alles had ze gedacht. Met An Baert kom je niet ongewapend de oorlog in. Zij zou zelfs IS Van Binnenuit veranderen.
Op de dag van de presentatie had An Baert al maar liefst 500 boeken verkocht, welke Vlaamse auteur doet haar dat na?
Wil jij je werkvloer ook conflictvrij maken, zonder al te veel gedoe? Lees Van Binnenuit!
Geert Kimpen
In het praktische managementboek ‘Van Binnenuit’ geeft auteur en organisatiecoach An Baert aan de hand van verhalen uit het leven gegrepen tools en tricks om als bedrijf of organisatie Van Binnenuit te groeien.