SySt-waardendriehoek trekt vastgelopen situatie vlot

SySt-waardendriehoek

(leestijd 3 minuten) Voorbeeld van de analyse met de SySt-waardendriehoek van een thema waarop iemand/een organisatie vastloopt. Ik heb een concrete situatie gekozen waarin ik vastliep en die ik met behulp van de SySt-waardendriehoek weer vlot heb gekregen.

Probleemstelling
“Ik heb stress omdat een aantal dingen niet gedaan raken terwijl ik het op dit moment eigenlijk relatief niet zo druk heb als de voorbije maanden. Wat is er aan de hand? Wat speelt er? Ik zit vast in wat een tegenstelling lijkt. Hoe kan ik de impasse overstijgen?”

 

Ik neem de SySt-waardendriehoek er alvast bij, en stel mezelf de verdiepende vraag: ‘Waarover gaat het hier nu eigenlijk?’ Wat me dwars zit, is dat ik geen inspiratie krijg om onder andere de aankondiging voor de Spotted Zebras Vrijdag van 19 januari te schrijven. Ik zit heel sterk ik actie-modus: dit doen, dat doen, zus, zo, om weer een punt op mijn to-dolijstje af te kunnen vinken. En inspiratie krijgen past niet in dat lijstje. Hoe komt het dat ik niet kan gaan zitten en schrijven? Wat is daarvoor nodig? Rust. Een leeg hoofd. Innerlijke rust. Actiedrukte loslaten. En tijdloze lege ruimte maken. Waarin het nieuwe kan ontstaan. Alle elementen liggen op tafel om de SySt-driehoek te vullen. En ik zit ondertussen op een plek die rust heet. Omdat ik mezelf ertoe verplicht heb. Dus laat me de elementen hierboven nu eens uitsorteren volgens het schema van de SySt-driehoek.

 

 

Het centrale thema waarover het gaat is ‘inspiratie krijgen’. Dat zet ik in het midden van de driehoek.

 

 

 

 

 

 

 

Verder is er in de situatie enerzijds een aspect dat in de categorie ’weg van’ thuishoort. Waar ik van weg wil, is de actiedrukte. Ik wil de actiedrukte loslaten. Dat zet ik bij de Orde-pool, onderaan rechts.

 

 

 

 

 

 

En er is ook iets dat in de categorie ‘naartoe’ thuishoort. Ik wil een tijdloze lege ruimte maken, Daar wil ik naartoe. Dat zet ik bij de Vertrouwen-pool, onderaan links.

 

 

 

 

 

 

En hoe kan ik voor deze situatie de Kennis-pool benoemen? Wat zijn de juiste woorden die bij deze concrete vraag echt passen? De Kennis-pool heeft altijd iets van balanceren: een beetje van de Vertrouwen-pool en een beetje van de Orde-pool. Ik kies voor ‘schrijven en schrappen’.
Met andere woorden: in de stilte gaan zitten, me verbinden met de intentie die ik heb met deze aankondiging, en vertrouwen dat de inspiratie komt (V-pool). En dan beginnen tikken, ongeacht wat er komt. De inspiratie onderweg laten zijn. En de stroom op gang laten komen. In het begin nog niet schrappen, want dan stokt de stroom. In de leegte blijven, zonder oordeel of wat ik tik zal kunnen dienen of niet, vertrouwen dat er wel iets bij zal zijn dat nuttig zal blijken. En tegelijk tikken, tikken, in de actie blijven, ingebed in het vertrouwen. Als het bronmateriaal er eenmaal is, dan kan ik nog meer overhellen naar de O-pool: dan komt het schrappen en polijsten. En de praktische details toevoegen: waar, wanneer enz.

 

Ik laat het ook een tijdje rusten en kom enkele dagen later erbij terug – dan helemaal in de O-pool én vanuit innerlijke rust. Ik neem ook alle nuttige zinnen en passages erbij die ik eerder in mijn voorbereiding al bij elkaar had gezet, maar dat toen nog een rommeltje was. Op basis van die info formuleer ik het waarom, wat en hoe van de Spotted Zebras Vrijdag. Dan blijkt dat mijn oefening van hierboven een geschikt praktijkvoorbeeld is om ook als blog te publiceren. Schitterend! En tegelijk: klaar! De uitnodigingstekst ligt er en ik heb een stukje om te publiceren.

Wil jij meer weten over deze SySt-driehoek en ervaren hoe je die kan gebruiken om uitdagingen aan te pakken waar jij of je organisatie voor staan? Bekijk het programma van de Spotted Zebras Vrijdag en schrijf je vandaag nog in! Die gaat door op vrijdag 19 januari, van 10u tot 16u, in Gent, vlakbij Gent Dampoort.

Delen op sociale media

Share

Agenda

Boekvoorstelling

De officiële boekvoorstelling heeft plaats gevonden op woensdag 19 oktober 2016.

Einde crowdfunding

De crowdfunding liep af op zaterdag 2 juli en het doelbedrag werd gehaald

Start Crowdfunding

Op zaterdag 14 mei is de crowdfunding campagne gestart voor het boek op Ulule

'Van binnenuit – Vijf stappen naar versnelde en duurzame groei' is een inspiratie- en doeboek voor betere samenwerkingen op het werk waarin ik een doe-het-zelf methode aanreik om 85% van de wrijvingen en conflicten tussen de oren en tussen de neuzen op te lossen. 

Over

In het praktische managementboek ‘Van Binnenuit’ geeft auteur en organisatiecoach An Baert aan de hand van verhalen uit het leven gegrepen tools en tricks om als bedrijf of organisatie Van Binnenuit te groeien.  

Meer

Meer over de auteur en haar activiteiten

An Baert

Organisatiecoach

Contact

An Baert
Herenthoutsesteenweg 196
2560 Nijlen, België
België

+32 476 412 033

an@anbaert.be